2015. március 11., szerda

432. mese

A KUTYA OKMÁNYAI (Szavak száma: 381)

A kutyák bálba készültek. Mindenük volt, csak borsot nem találtak sehol. Minálunk azt nem lehetett kapni, Poroszországból kellett hozni. A kutyák beszerezték az okmányokat, és egy kutyát elküldtek borsért. A kutya útközben letévedt az útról, eljutott egy tóhoz, amit át kellett úszni. Jár a kutya fel-alá a parton, nézi, hogy hogyan úszhatna át, hogy el ne ázzanak az okmányai. A parton találkozott egy macskával. Mindjárt meg is kérdezte:
- Nem segítenél nekem?
- Nem tudom, hogy mit akarsz - mondta a macska.
- Én átviszlek téged a túlsó partra a hátamon, te pedig fogod a papírjaimat, hogy azok át ne ázzanak - magyarázta a kutya.
- Ennyit megtehetek neked - mondta a macska.
Átvette az okmányokat, felugrott a kutya hátára, az meg kezdett úszni a tóban. Amikor át­úszott, látta, hogy az okmányok rendben voltak. A kutyának nagyon tetszett az együttlét a macskával.
- Tovább is menjünk kettesben - mondta. - Nekem az okmányokkal Poroszországban kell borsot vennem.
És mentek is tovább együtt. Leszállt az éj, eljutottak egy épülethez. A kutya elhelyezkedett az ól falánál, és kijelentette: - Jó lesz nekem itt megpihenni.
A macska meg azonnal felugrott a tetőre.
- Én itt jól kipihenhetem magam - mondta.
De eleredt az eső. A kutya arra gondolt, hogy elázhatnak az okmányai. Megint szólt a macs­ká­nak:
- Te fent vagy a tetőn, a fedél alatt, vigyáznál az okmányokra, hogy el ne ázzanak?
- Rendben van, add ide! - felelt a macska.
Átvette a papírokat, visszamászott a tetőre. Lefeküdt, a kutya meg ismét elhelyezkedett az ólban, és mindketten elaludtak.
De éjjel előjöttek az egerek, elvették a kutya okmányait és elvitték, fészket csináltak belőlük maguknak.
A macska felébredvén észrevette, hogy sehol sincsenek a kutya okmányai. Mit tegyen, elfutott előle, nehogy kérje. A kutya meg várja, egyre várja, hogy a macska visszaadja neki a papírokat. De hiába várta.
És most, mihelyt csak megpillant a kutya egy macskát, azonnal kergetni kezdi, mert azt hiszi, hogy még mindig nála vannak az okmányok. A macska pedig, miután megtudta, hogy az egerek semmisítették meg a kutya okmányait, azokat kergeti: ha csak megpillant egy egeret, életben nem hagyja azt.
A kutyák pedig hiába várták a borsért elküldött kutyát, ezért mihelyt csak megpillantanak egy idegen kutyát, azonnal szaglászni kezdik, nem az-e az, amelyiket elküldték az okmányokkal Poroszországba borsért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése