2011. november 27., vasárnap

6. mese


A róka meg a nyúl (Szavak száma: 392)
Együtt vándorolt az országúton a róka meg a nyúl. Kemény télidő volt, hó borított mindent, nem zöldellt sehol szép kerek káposzta, nem szaladgált egér a mezőn, még egy fia se.
-       De keserves a tél! panaszkodott a róka. – Üres a gyomrom, lapos a horpaszom!
-       Olyan éhes vagyok én is, hogy szikrát hány a szemem – siránkozott a nyúl. – Már a fülemet rágcsálom, hogy azt higgyem: eszem.
Így mentek, baktattak nagy éhesen.
Egyszer csak egy parasztlány közeledett feléjük. Kosár volt a kezében, a kosárból finom illat áradt: frissen sült cipó illata.
-       Mondok én egyet – szólalt meg a róka. – Feküdj le az út szélére, s nyújtózz el, mintha a végét járnád. A lány majd leteszi kosarát, hogy felvegyen téged, és kesztyűt varrjon a bőrödből. Én meg azalatt elcsenem a kosarat, s vége a nyomorúságnak!
Úgy is tett a nyúl, ahogy a róka tanácsolta. Lefeküdt, elnyújtózott, holtnak tetette magát. A róka pedig meglapult a hóbucka mögött.
Odaért a lány, s úgy történt minden, ahogy a ravasz róka megmondta. Látta a lány, hogy ott fekszik egy nyúl, égnek rúgva a négy lába. Gyorsan letette a kosarat, s lehajolt a nyúlhoz.
Több se kellett a rókának. Előugrott a hóbucka mögül, fölkapta a kosarat, s futott vele árkon-bokron keresztül. Föltámadt rögtön a nyúl is, és utána iramodott.
Hanem a róka nem állt meg! Látszott a ravasz ábrázatán, mit forgat a fejében: maga falja fel a friss cipót, a nyúlnak egy falatot sem ad belőle!
Látta ezt a nyúl, s nagyon zokon vette.
Utolérte végre a rókát, éppen egy halastó partján. Azt mondta neki:
-       Róka pajtás, de jól esne egy kis hal vacsorára! Halat eddegélnénk, fehér cipót harapnánk hozzá – a király se él jobban! Ereszd bele a farkadat abba a lékbe, hátha ráharapnak a halak, ebben a keserves télben úgy sincs más harapnivalójuk! De siess, mert hamarosan befagy a lék!
Nem kellett a rókát kétszer biztatni. Loholt a lékhez, belelógatta a farkát, csalétkül a halaknak.
Hal nem akadt rá, de a farka belefagyott a lékbe. Ezt várta csak a nyúl. Fogta a kosarat, elővette a fehér cipót, ette, ette, egy morzsát se hagyott belőle. A róka meg csak nézte, szikrát hányt a szeme.
A nyúl azt mondta neki:
-       Várj csak türelemmel, majd felolvad a jég! Tavaszra biztosan felolvad! – azzal eliramodott, a róka meg dühösen csaholt utána, mint a kutya a láncon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése